KUUMIMAD GRILLIIDEED OOTAVAD SIND! 


Hispaania, Itaalia, Ameerika – too maailma maitsed oma grillile! Panime kokku 10 populaarset ja lihtsat retsepti tuntud köökidest. Kas soovid Hispaania omletti? Või näiteks küüslaugu ja tšilliga maitsestatud krevette? Leia oma selle suve hittretsept! 

Soovitus!
Kui kasutad puidust vardaid, leota neid eelnevalt 30 minutit vees, nii ei sütti need põlema grillides.

Gambas al Ajillo

Grillitud krevetid küüslauguga

Tortilla de patata

Hispaania kartuliomlett

Escalivada

Katalaani röstitud köögiviljad

La pizza bianca

Tallevardad „Spiedini d’Agnello“ 

Bruschetta com crema di aglio bruciato

Bruschetta küüslaugukreemiga 

Klassikaline Ameerika burger

Maisitõlvik ürtide, parmesani juustu ja sidrunivõiga

Grillitud vahtrasiirupivõiga aprikoosid vaniljejäätisega 

Šokolaadi ja vahukommi banaanid 

HISPAANIA
Gambas al Ajillo – Grillitud krevetid küüslauguga

4 portsjonit
Valmistusaeg: 15 minutit
Ajakulu kokku: 30 minutit

Koostisosad:
175 ml oliiviõli
3 spl värskelt hakitud tüümiani lehti
1 ½ supilusikatäit tavalist tšillipulbrit või anšo-tšillipulbrit
6 küüslauguküünt, jämedalt hakitud
24 hiidkrevetti, koorimata
Soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
3 küüslauguküünt, õhukeseks viilutatud
+ eelnevalt vees leotatud puidust vardad

Sega väiksesse kaussi kokku 60 ml õli, 2 spl hakitud tüümiani, oma maitse järgi tšillipulbrit ja hakitud küüslauku. Pista krevetid vardasse ja pintselda marinaadiga.

Aseta ülejäänud õli väikesesse potti, lisa viilutatud küüslauk ja küpseta madalal tulel kuni küüslauk on kergelt kuldpruunikas. Eemalda küüslauguviilud lusikaga paberrätikule. Säilita õli.

Eemalda krevetid marinaadist, maitsesta soola ja pipraga ning grilli keskmisel kuumusel mõlemalt küljelt kuldpruuniks (umbes 90 sekundit kummaltki poolt). Eemalda krevetid varrastelt, aseta vaagnale, nirista natuke küüslauguõli neile peale ja lisa pruunistatud küüslauguviilud. Soovi korral puista peale ülejäänud tüümian.

Head isu!

HISPAANIA
Tortilla de patata – Hispaania kartuliomlett

4 portsjonit
Valmistusaeg: 15 minutit
Ajakulu kokku: 60 minutit

Koostisosad:
300 g kartulit 
1 sibul 
oliiviõli 
5 suurt muna
meresoola, pipart

Pese kartulid ja lõika max 3 mm paksusteks viiludeks.
Koori sibul ja tükelda.

Kuumuta grill ja nirista keskmisel kuumusel väikesele praepannile 2 spl õli, seejärel lisa sibul ja kartul. Küpseta 25–30 minutit või kuni sibul muutub kuldseks ja kartuliviilud on läbi küpsenud. Püüa liiga palju mitte segada, muidu lähevad kartulid tükkideks. 

Purusta munad kaussi, lisa näpuotsaga meresoola ja musta pipart, seejärel vispelda kahvliga kokku. 

Kui sibul ja kartul on küpsed, eemalda pann tulelt ja kalla sisu ettevaatlikult munasegusse. Vala segu tagasi praepannile ja aseta tasasele tulele. Küpseta umbes 20 minutit või seni, kuni peal pole enam vedelat muna.

Head isu!

HISPAANIA
Escalivada – Katalaani röstitud köögiviljad

4–6 portsjonit
Valmistusaeg: 15 minutit
Ajakulu kokku: 30 minutit

Koostisosad:
2 kollast paprikat
2 punast paprika
2 sibulat
2 baklažaani
16 mini kartulit
soola vastavalt vajadusele

Kaste:
3 sidrunit (kolme tervelt grillitud sidruni mahl)
60 ml mett
3,5 dl neitsioliiviõli
soola ja pipart vastavalt vajadusele

Lülita grill sisse. Kui see on kuum, aseta terved paprikad, sibulad ja baklažaanid koos koore/nahaga ülemisele restile. Lase neil poolenisti ära põleda ja keera külge, kuni need on väljast üleni söestunud kihiga. Tõsta köögiviljad vaagnale ja lased jahtuda. Kui need on piisavalt jahtunud, eemalda ettevaatlikult koor/nahk ja seemned ning viiluta parajad tükid.

Keeda kartulid, kattes need napilt veega ja lisades 2 tl soola. Peale keema tõusmist vähenda kuumust ja oota, kuni kogu vesi aurustub. Kui kartulid on jahtunud ja koorele on jäänud soola, hõõru see koorelt ära. Grilli kartuleid veel vahetult enne roa serveerimist tulel.

Kaste: 
Aseta sidrunid koos koorega grillile, kuumuta. Jahuta ja pigista mahl välja. Sega sidrunimahl mee ja ekstra neitsioliiviõliga, maitsestada soola ja pipraga. Niristada kaste köögiviljadele. 

Pane grillilt võetud kartulid taldrikule, aseta kõrvale tükeldatud ja kastmega üle valatud köögiviljad.

Head isu!

ITAALIA
La pizza bianca

4 portsjonit 
Valmistusaeg: 75 minutit 
Ajakulu kokku: 1 tund 35 minutit 

Kasutage pitsakivi mugavaks grillil küpsetamiseks. 

Tainas: 
370 ml sooja vett 
7 g kuivatatud pärmi (või umbes 21 g värsket pärmi) 
10 g suhkrut 
50 ml oliiviõli 
10 g soola 
600 g nisujahu 

Kate: 
2 küüslaugu küünt 
1 kollane paprika 
400 g ricotta’t 
1,5 tl soola 
1,5 tl tüümiani 
20 g basiilikut 
20 kirsstomatit 
60 g riivitud parmesani juustu 

Lahusta pärm soojas vees. Lisa suhkur, oliiviõli ja sool. Lisa aeglaselt jahu. Sõtku intensiivselt umbes 10 minutit. Kata kauss toidukilega ja lase sel umbes tund aega kerkida. 

Kui tainas on ära kerkinud, jaga see neljaks osaks ja vormi pätsid. Rulli kergelt jahusel pinnal pätsid ükshaaval õhukeseks ümmarguseks pitsapõhjaks. 

Koori ja haki küüslauk peeneks ning pruunista väheses oliiviõlis pitsakivil.   

Viiluta paprika. 

Sega väikeses kausis ricotta, pool tl soola, küpsetatud küüslauk ja viilutatud kollane paprika. 

Jaga segu neljaks osaks ja pane see pitsa põhjadele, jättes äärest umb 2 cm vabaks. 

Lisa pitsale tüümian ja tomatid. Puista peale soola ja parmesani. 

Grillimisel: 
Kuumuta grill umbes 260° C.  
Pane pitsakivi grillile ja soojenda umbes 10 minutit. 
Küpseta pitsasid umbes 5–6 minutit või kuni servad on kuldsed ja juust sulanud. 

Head isu! 

ITAALIA
Tallevardad “Spiedini d’Agnello”

4–6 portsjonit
Valmistusaeg: 2,5 tundi (millest 2 h liha marineerimiseks)
Ajakulu kokku: 3 tundi

Koostisosad:
8 puidust varrast, eelleota vees
500 g kondita lambaliha, lõigatud 4 cm kuubikuteks. Kui soovid teha taimetoitlaste versiooni, kasuta lambaliha asemel tempehi, tofut, seitani või muid taimsetest valkudest tooteid.
0,5 kg mini kartuleid 
60 ml punase veini äädikat
125 ml ekstra neitsioliiviõli
4 spl värsket rosmariini, peeneks hakitud 
4 spl värsket salveid, peeneks hakitud 
1 spl värsket peterselli, peeneks hakitud 
1 küüslauguküünt, peeneks hakitud 
Värskelt jahvatatud musta pipart 
Jämedat meresoola

Sega suures kausis lambaliha/taimne toode punase veiniäädika, 60 ml oliiviõli, rosmariini, salvei, peterselli, küüslaugu ja soolaga. Lase marineeruda külmkapis vähemalt 2 tundi või eelistatavalt üleöö.

Pane kartulid keema maitsestades soolaga. Keeda kuni kartulid on pehmed, umbes 10 minutit. Kurna ja lase jahtuda.

Eemalda lammas/taimne toode külmkapist ja maitsestage soola ja pipraga igast küljest. Pane lambaliha/tamsed tükid puidust varrastele. Lülita grill sisse kuumenema.

Pane vardad grillile ja keera kuni lambaliha/taimne toode on kõigist külgedest umbes 5 minutit pruunistunud. Pooltoore (medium rare) liha saamiseks lase varrastel veel 1 minut küpseda. Enne serveerimist pintselda oliiviõliga.

Kuumuta panni kõrgel kuumusel koos ülejäänud 60 ml oliiviõliga. Lisa keedetud mini-kartulid koos koorega ja küpseta, kuni need on kergelt pruunistunud. Maitsesta soolaga ja serveeri lambaliha kõrvale.

Head isu!

ITAALIA
Bruschetta com crema di aglio bruciato – Bruschetta põletatud küüslaugukreemiga

4–6 portsjonit

Valmistusaeg: 30 minutit
Ajakulu kokku: 45 minutit

Koostisosad:
Ciabatta tüüpi leib
4 tomatit
½ kimpu värsket basiilikut
1 kimp peterselli
100 ml oliiviõli
50 g päevalilleseemneid
50 g riivitud parmesani juustu
pruuni suhkrut
soola + pipart + suhkrut
1 küüslauk

Võta katete jaoks kolm väikest kaussi.

  1. kauss
    Pese tomatid ja tükelda.
    Haki värske basiilik ning sega kokku tomatite, soola, suhkru ja pipraga.
  1. kauss
    Pese petersell ja sega kokku päevalilleseemnete, riivitud parmesani, pruuni suhkru, soola ja pipraga.
  1. kauss
    Pane terve küüslaugupea otse grillile ja küpseta umbes 15 minutit või kuni küüslauguküüned on pehmenenud. Võta küüslauk tulelt, eemalda põlenud kest, lõika üks ots ära ja pigista küüslauguküüned kaussi. Seejärel purusta küüslauguküüned kahvliga, maitsesta soola ja pipraga.

Pane grillile ciabatta viilud, pintselda neid vähese õliga ja rösti grillil kergelt krõbedaks.

Lisa ciabatta viiludele erinevad katted või segamini ja aseta bruschettad enne serveerimist restile, et neid uuesti kuumutada.

Head isu!

USA
Klassikaline Ameerika burger 

4 portsjonit
Valmistusaeg: 1 tund 40 minutit
Ajakulu kokku: 2 tundi

Koostisosad:
500 g veise hakkliha, milles on 15–20 protsenti rasva või soovi korral sama kogus taimetoitlaste hakkliha
1,5 dl sibulat, tükeldatud 
1 tl Worcestershire’i kastet või vegan alternatiivi
1 tl sojakastet 
½ tl küüslaugupulbrit 
soola ja pipart maitse järgi 
4 hamburgerikuklit 
Lisaks vahele oma soovi järgi: avokaadot, jääsalatit, lihatomatit, marineeritud kurki, sibulat, juustu, sinepit, ketšupit.

Sega väikeses kausis kokku Worcestershire’i kaste, sojakaste, küüslaugupulber. 

Sega kokku hakkliha ja hakitud sibul. Jaga segu 4-ks ja vormi kätega umbes 10 cm läbimõõduga 2 cm paksused kotletid. Maitsesta värske pipraga ning pane külmkappi umbes tunniks (siis ei lagune hakk-kotlet grillimisel laiali).

Enne grillimist laske lihal 20 minutit toatemperatuuril seista. Maitsesta soolaga vahetult enne grillimist.

Keskmise (medium) küpsusega kotleti saamiseks grilli seda kolm minutit, keera külge, grilli veel kolm minutit. Kasuta madalat temperatuuri, alla 100°C.

Röstige hamburgerikuklid grillil ja valmistage burger oma lemmik lisanditega.

Head isu!

USA
Maisitõlv segatud ürdi, parmesani ja sidrunivõiga 

4 portsjonit 
Valmistusaeg: 15 minutit 
Ajakulu kokku: 30 minutit 

Koostisosad: 
6 spl soolata võid, toasooja 
3 spl peeneks riivitud parmesani juustu 
1 spl peeneks hakitud värsket estragonilehte (Tarragon) 
1 spl peeneks hakitud värskeid basiilikulehti 
1 spl peeneks hakitud värsket murulauku 
1 tl peeneks riivitud sidrunikoort  
½ tl koššersoola või meresoola 
⅛ tl värskelt jahvatatud musta pipart 
4 värsket maisitõlvikut, kooritud 

Pressi lusikaga väikeses kausis või kokku muude koostisosadega ja sega, et maitseained jaotuksid ühtlaselt. Määri igale maisitõlvikule väga kergelt 1–2 tl võisegu. 

Võisegu võib eelmisel päeval valmis teha ja külmkapis hoida ning enne grillimist lasta toatemperatuuril sulada, kuni see muutub piisavalt pehmeks, et sellega maisi määrida. 

Grilli maisi suletud kaanega keskmisel kuumusel (175°C kuni 230°C ) 12–15 min, aeg-ajalt pöörates, kuni mais muutub pruunikaks ja pehmeks. Tõsta taldrikutele ja serveeri soojalt, laotades ülejäänud või neile peale.

Head isu!

USA
Grillitud aprikoosid vaniljejäätisega 

4–6 portsjonit
Valmistusaeg: 15 minutit
Ajakulu kokku: 30 minutit

Koostisosad:
3 spl puhast vahtrasiirupit
3 supilusikatäit võid
1 tl vanilliekstrakti
¼ tl soola
6 küpset aprikoosi, pikuti poolitatud ja ilma aukudeta. Kui aprikoose ei leidu, kasutage virsikuid või ploome.
vanillijäätis (serveerimiseks)

Sulata või väikeses potis tasasel tulel, lisa vahtrasiirup, vanilje ja sool ning vispelda aeg-ajalt, kuni on moodustunud ühtlane kaste.

Grilli aprikoosid poolitatud külg allapoole, pintseldades küpsetamise ajal siirupiseguga, kuni need on kergelt pruunistunud ja pehmed (umb 8–10 minutit). Võid kasutada ka grillpanni või pitsakivi, neid eelnevalt taimeõliga määrides.  Tõsta taldrikule poolitatud külg ülespoole ja pintselda veel siirupiseguga. Lase aprikoosidel toatemperatuurini jahtuda, seejärel paku koos jäätisega.

Head isu!

USA
Šokolaadine vahukommi banaan

Valmistusaeg: 10 minutit
Ajakulu kokku: 20 minutit

Koostisosad:
banaanid
šokolaad (küpsetamisšokolaad, šokolaadilaastud vm)
vahukommid
vanillijäätis (serveerimiseks)
fooliumpakend

Ära koori banaane, vaid lõika pikkupidi koore sisse viil. Nüüd topi prao sisse šokolaaditükke ja vahukomme. Mässi banaanid fooliumisse ja aseta keskmise kuumusega grillile umbes viieks minutiks. 

See magustoit sobib suurepäraselt üksi nautimiseks, kuid maitseb veelgi paremini jäätisega.  Lase jahtuda, ava foolium pealt ettevaatlikult ning serveeri koos jäätisega.

Head isu!